Het verhaal achter Swazi Candles is bijzonder. Directeur Tony Marshak ontvluchtte het apartheidsregime in Zuid-Afrika. In Amerika ontmoet hij een kunstenaar die hem een bijzondere techniek leert waarmee unieke kaarsen gemaakt kunnen worden. De oorspronkelijk Venetiaanse techniek 'Millefiori' werd oorspronkelijk gebruikt voor de versiering van glazen kralen.

Het verlangen naar Afrika bleef en Tony gaat naar Swaziland, waar geen apartheid is. In 1981 start hij in de schuur van een melkveehouderij met twee compagnons het bedrijf “Swazi Candles”. De lokale bevolking volgt interne trainingen en al snel produceert de kleine werkplaats mooie kaarsen voorzien van prachtige patronen via de bijzondere techniek die hij van de kunstenaar heeft geleerd. Halverwege de jaren negentig groeit de werkplaats dan ook uit tot een ware industrie en wordt er wereldwijd geëxporteerd.

Ontwikkeling
Ondertussen verdienen ruim 70 mensen een vast inkomen met het vervaardigen van ambachtelijke kaarsen. Omdat paraffine – een olieproduct – steeds duurder wordt, worden de mogelijkheden van soja onderzocht. 

Light from Africa
Het maken van 1 kaars kost ongeveer 1 uur. De binnenkant van de kaars is van kneedbare en brandbare lokale was die in een vorm wordt gekneed. Daaromheen wordt gekleurde, harde was in repen op de zachte was ‘geplakt’. Deze repen zijn al voorzien van bijvoorbeeld dierenprints of authentieke symbolen.

Tip
Goed om te weten: de eerste keer dat de kaars wordt aangestoken is het aan te raden na een half uur de kaars te doven en de was eruit te gieten. Dán is de kaars écht klaar voor gebruik. En… elke kaars blijft bruikbaar. Omdat alleen de zachte was opbrandt, blijft de buitenkant van harde was in tact die met een waxinelichtje erin nog steeds sfeervol licht verspreidt: Light from Africa!