Gone Arty is voortgekomen uit en maakt deel uit van stichting Vhufuli Art. José Verweij-Hoogendijk richtte de stichting in 1998 op om kleinschalige producenten in Zimbabwe, Swaziland en Zuid-Afrika bestaanszekerheid te bieden. Inmiddels is Gone Arty uitgegroeid tot een volwaardig importeur van kunst- en gebruiksproducten uit Zuidelijk Afrika.

Scrap Metal uit Zimbabwe
Grondstoffen zijn meestal duur. Mensen in ontwikkelingslanden zijn vaak zeer inventief in het hergebruiken van wat voorhanden is. Een mooi voorbeeld zijn de metalen siervogels en andere producten van ”scrap metal”, of liever gezegd “oud ijzer” uit Zimbabwe. Dit land kent van oudsher een sterk artistiek erfgoed. Dat uit zich in de vele kunstwerken die er worden gemaakt.

De scrap metal producten van Gone Arty zijn bijzonder! Van piepkleine vogeltjes tot reuze grote koeien, paarden en tijgers. De producten worden allemaal gemaakt in Zimbabwe. Nergens ter wereld is men zo goed in het vormgeven als in Zimbabwe en je herkent direct het land van oorsprong. Van afvalmateriaal tot een prachtig kunstwerk.

Voor binnen en buiten
De siervogels en andere producten zijn stuk voor stuk met de hand gemaakt van olievaten en ander oud ijzer. Eerst worden de olievaten gereinigd, bewerkt en tot onderdelen geknipt. Dan worden de producten naar een ontwerp in elkaar gelast. Tenslotte wordt een beschermende laklaag aangebracht, zodat de vogels ook buiten in de tuin een aanwinst zijn.