Een cadeau voor jou, een toekomst voor haar

Het verhaal achter Sjaal met verhaal

Eigenlijk zijn er twee verhalen; het verhaal achter de producten en het verhaal over hoe het bedrijf Sjaal met Verhaal is ontstaan. Die twee verhalen zijn innig met elkaar verweven en de drijvende kracht achter het succes dat ze iedere dag ervaren. Een groeiend bedrijf hier in Nederland met populaire en unieke producten, een groeiende positieve impact op het leven van honderden vrouwen in Nepal. 

Er was eens…
Het verhaal begint bij Inge Hoogesteger die in 2013 voor het eerst een bezoek bracht aan Nepal. Destijds een welkome afwisseling van de drukte die haar goedlopende carrière bij Randstad met zich meebracht.

Want voor jezelf en je kinderen zorgen is niet makkelijk in een land waar armoede heerst en zorg en onderwijs niet vanzelfsprekend zijn. Ondanks de zware omstandigheden overheerst de vriendelijkheid en gastvrijheid van de mensen daar. Inge voelde zich meteen op haar gemak en wilde iets doen. Ze kocht een aantal sjaals om in Nederland te verkopen. Dat betekende inkomsten voor de vrouwen die de sjaals maken en de opbrengst zou ze doneren aan het kindertehuis. Ze had nog geen idee dat deze actie haar leven en dat van honderden andere vrouwen op zijn kop zou zetten.

Een vol huis, een vol hart
Want eenmaal terug in Nederland waren die sjaals binnen een week verkocht. En toen haar omgeving hoorde dat ze nog eens naar Nepal zou gaan, stroomden de bestellingen binnen. Tegelijkertijd voelde Inge de behoefte om voor langere tijd vrij te nemen van haar werk en deed een verzoek voor een sabbatical. 

De groei van een ‘social enterprise’ 
Er kwam een pand, er kwam een heel team van enthousiaste medewerkers en het bleef allang niet meer alleen bij sjaals; vloerkleden, onderzetters, sieraden, tassen en allerlei vilten decoraties werden ingekocht. Allemaal hebben ze iets belangrijks gemeen: ze zijn kleurrijk, uniek en handgemaakt. En met de verkoop creëert Sjaal met Verhaal werk voor inmiddels meer dan duizend vrouwen in Nepal en Thailand.  Economisch zelfstandig kunnen zijn heeft een enorme positieve impact op hun leven en dat van hun kinderen. Deze missie staat altijd voorop en dat maakt Sjaal met Verhaal een ‘Social Enterprise’: een onderneming die het maken van winst niet als doel heeft, maar als middel ziet voor het bijdragen aan een betere wereld.

Dat bijdragen aan een betere wereld doet Sjaal met Verhaal niet alleen met het ondernemen, maar ook nog met het ondersteunen van verschillende projecten zoals het bouwen van een medische post en ook het kindertehuis waar het allemaal begon kan nog steeds rekenen op steun. In tijden van crisis, zoals na de grote aardbeving of de uitbraak van Covid-19, zet Sjaal met Verhaal extra stappen om de gemeenschap te helpen. 

Nog lang en gelukkig?
Nog steeds reist Inge met regelmaat naar Nepal om met eigen ogen te zien hoe alle producten gemaakt worden en hoe het gaat met de vrouwen. En er is altijd overleg met de ondernemers daar om steeds weer nieuwe producten te ontwikkelen die voldoen aan de behoefte van de Nederlandse markt. Zo is er steeds weer iets nieuws te vinden bij Sjaal met Verhaal, passend bij het seizoen en de trends die op dat moment leven. 

Toch blijft het een uitdaging om te werken aan de missie om werk te creëren voor vrouwen in Nepal zodat ze een zelfstandig bestaan op kunnen bouwen. Het ontwikkelingsland wordt niet alleen geteisterd door armoede, maar kent ook vele tegenslagen in de vorm van aardbevingen, landverschuivingen, een sprinkhanenplaag en natuurlijk de crisis door Covid-19. Wanneer de landsgrenzen sluiten is er al snel een ernstig tekort aan voedsel en medicijnen. De impact van welke tegenslag dan ook is groot. Daarom is het des te belangrijker om de vrouwen daar een stabiele basis te geven en extra in te springen wanneer het land getroffen wordt door rampspoed. 

Die support kan natuurlijk niet bestaan zonder jullie, de mensen die onze producten (in)kopen. Of het een verhaal wordt met een gelukkig einde, dat bepalen we met elkaar. 

Namens ons en de honderden vrouwen in Nepal; dankjewel!